Sokan azt hiszik, hogy mindegyik műanyag újrahasznosítható. Épp ezért sokan saját háztartásaikban sem gyűjtik a szemetet úgy, ahogy azt a szelektív hulladékgyűjtés szabályai előírják. Hogy mire gondolunk? Arra, hogy míg egy ketchupos dobozt vagy PET palackot tisztítás után nyugodt szívves dobhatsz a műanyagos kukába, addig például a kis műanyag tároló kosarak többségét a kommunális hulladékok közé kellene dobni. Az ok nagyon egyszerű, olvass csak tovább.

Műanyag újrahasznosítása jelek szerint

Az újrahasznosítható műanyagok jelei igen jól elkülönülnek, és ha egy icipicit odafigyelsz, akkor te is tudni fogod ezentúl, hogy melyek azok, amelyeket alapos kimosás után beledobhatsz a szelektívbe. Minden szelektíven gyűjthető műanyag termék csomagolásán kötelesek a gyártók feltüntetni a jelét, amely alapján az újrahasznosítás helyszínén a szakemberek külön tudják őke válogatni. Ugyanis PET palackokat és HDPE-t nem lehet egyszerre újrahasznosítani, hiszen bár tapintása és kinézetükre egyformák lehetnek a műanyagok, kémiai szerkezetük teljesen más, ezért más eljárást is igényelnek. Ezért is fontos a műanyag újrahasznosítása jelek szerint.

Ezeket a jeleket egy körbe forgó háromszögben találhatod meg a csomagoláson. Az 1-es, 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelzett műanyag csomagolásokat újra lehet hasznosítani. A maradék, a 3-as, a 6-os és a 7-es viszont olyan plasztikokat jelölnek, amelyek újrahasznosítása Magyarországon vagy a világon egyáltalán nem lehetséges.

műanyag újrahasznosítása jelek szerint

Műanyag újrahasznosítása és a műanyaghulladékok csökkentése

A műanyag újrahasznosításán túl természetesen van mégegy módja a műanyagokból származó hulladékok lecsökkentésének, ez pedig a vásárlás korlátozása. Ha nem vásárolsz annyi nejlon zacskót, ha nem mindig eldobható műanyag pohárba kéred a kávéd, netán még az olyan csomagolásokról is le tudsz mondani, mint például a samponos flakon, akkor igazán sokat tehetsz a környezetvédelemért. Ha pedig az újrahasznosítást választod, akkor ne feledd: a szelektív hulladékgyűjtésnek is megvannak a maga szabályai. Ha beledobálsz a műnyagosba olyat is, amit nem lehet újrahasznosítani, azzal is ártasz.

Kategória: Ipar