Az ivartalanításról még az állatorvosok sem vélekednek egyformán: egyes doktorok szerint városi környezetben például elkerülhetetlen, míg mások inkább a műtét komplikációi miatt egyáltalán nem javasolják a kutya ivartalanítását. Cikkünkben körbejárjuk az ivartalanítás témáját, hogy ha te is ebben gondolkozol, akkor magabiztosan tudj döntést hozni.

Kutya ivartalanítása: előnyök

A kutyák ivartalanítása az elmúlt években a városi kutyázás elterjedésével lett népszerű. A futtatókban és például a parkokban az ivaros kutyák számos probléma forrásai lehetnek. Verekedés, nem kívánt szaporulat, dominancia, hogy csak néhányat említsünk közülük. Épp ezért népszerűsítik például az örökbeadási alapítványok is annyira az ivartalanítást. A műtét tehát elsősorban megelőzési jellegű, de például számos betegséget is el lehet kerülni vele. Ilyen szuka kutyáknál az álvemhesség vagy az emlődaganatok. Ez utóbbi betegség például a kutya életébe is kerülhet, ha nem diagnosztizálják és kezelik időben. A kutya ivartalanítása tehát elsősorban egészségügyi és szocializációs tényező, amelynek számos pozitív hatása is van négylábúdra nézve.

kutya ivartalanítása

A kutya ivartalanítása: hátrányok

Az ivartalanításnak sajnos hátrányai is vannak. Elsősorban a műtéttel járó rizikófaktor. Nem véletlenül javasolják, hogy a négylábú kedvencet fiatal korban ivartalaníttassa a gazdi. Az idős kutyákra a műtét és az altatás is veszélyes lehet. Emellett az ivarszervek eltávolításával a kutya hormontermelése is megváltozik. Ezért is szokták felhívni a gazdik figyelmét, hogy az ivartalanított kutyák könnyen elhízhatnak, hiszen metabolizmusuk lelassul. Erre azonban fel lehet készülni: rengeteg mozgással és speciális tápokkal kedvenced ivartalanítás után is meg tudja őrizni sportos alakját és egészségét.

Összegezve, mindig kérd ki az állatorvosod véleményét a műtétről. Azt viszont tudnod kell, hogy az ivartalanítás NEM állatkínzás. Sőt, ha soha nem tudod biztosítani kedvencednek a párzás aktusát, az sokkal kellemetlenebb, és rengeteg feszültséget generál a kutyában. Valamint, ha örökbefogadáson gondolkozol, akkor a menhelyek, alapítványok szinte biztosan ivartalanításhoz kötik majd a folyamatot.

 

Kategória: Állatvilág