Egy raktár kialakításának számos szempontja van. Természetesen leginkább a vállalkozás tevékenységétől, az általa előállított termékek fajtájától függ hogy milyen raktárra van szüksége. Mégis létezik néhány alapelv amelyre érdemes odafigyelni.

A méret

Bármivel is foglalkozzon vállalkozásunk, rendkívül fontos hogy a raktára a megfelelő mérettel rendelkezzen. Soha ne feledkezzünk meg erről vagy vegyük ezt félvállról. Főleg azon kisebb vállalkozások melyek gyorsabb növekedésen mentek keresztül hajlomosak megfeledkezni raktáruk bővítéséről. Általában sajnos ez szokott az utolsó dolog lenni amivel foglalkoznak, addig a pillanatig nem is fontos amíg meg nem történik a baj. Ha egy túlságosan kisméretű raktárban kell elhelyezni a különböző termékeket annak bizonyára káosz lesz a vége. Egy túlzsúfolt raktárban idővel lehetetlen lesz megtalálni amit szeretnénk, illetve a termékek sérülésének kockázata is nagyobb így. Ezzel persze senki nem foglalkozik addig a pillanatig amíg az árucikkek keresése fel nem tartja a termelést, vagy nem tört össze valami több százezer forint értékű termék.

SAP raktárkezelő program bevezetése

A rendszer kialakítása

Ahhoz hogy egy raktár hatékonyan tudjon működni szüksége lesz egy vállalatirányítási rendszerre. Az SAP raktárkezelő program bevezetése például remek választás lehet. Nagyon fontos hogy a raktárban mindent nyomon lehessen követni, ez pedig egy megfelelő vállalatirányítási rendszer nélkül teljességgel kizárt.

Polcok kialakítása

Egy raktár kialakításakor remek dolog ha sikerül felfelé építkeznünk. Ez egy megfelelő polcrendszer kialakításával a legkönnyebb. Polcrendszer segítségével sokkal könnyebben átláthatjuk raktárunkat. Természetesen figyelnünk kell hogy a polc rendelkezzen a megfelelő teherbírással.

Minőségi berendezések, gépek beszerzése

A hatékony működésnek a minőségi gépek is elengedhetetlen feltételei. Ahhoz hogy zökkenőmentesen menjen a raktározás, szükségünk lesz különböző gépekre. A raktárakban leggyakrabban használt gépek a targoncák. Ezek segítségével rendkívül könnyedén mozgathatunk nagyobb súlyokat is, illetve nem okoz problémát bármit le és felvenni a polcokról. Igyekezzünk nagyon jó targoncákat venni.

 

Kategória: Biznisz